Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων


Hellenic Center for Disease Control & Prevention

 
en-USel-GR

 
 
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας, 25 Απριλίου 2017:
«Προλαμβάνουμε την ελονοσία – σώζουμε ζωές»
«Prevent malaria - save lives»
 

Κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας, η οποία αποτελεί μία ευκαιρία να αναδειχθεί η ανάγκη συνεχούς επένδυσης και πολιτικής δέσμευσης στην αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελονοσίας για το έτος 2017 είναι: «Προλαμβάνουμε την ελονοσία – σώζουμε ζωές». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) απευθύνει κάλεσμα για ταχεία κλιμάκωση των προσπαθειών για την πρόληψη της ελονοσίας και τη διάσωση ζωών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Π.Ο.Υ., στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία υποβαστάζει το 90% του παγκόσμιου φορτίου της ελονοσίας, έχουν αποφευχθεί -από το 2001 και μετά- περισσότερα από 663 εκατομμύρια κρούσματα. Οι εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες είχαν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην πρόληψη της νόσου.

Μαζί με τη διάγνωση και τη θεραπεία, ο Π.Ο.Υ. συστήνει -σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ενδημικές χώρες- μία σειρά αποδεδειγμένα αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, που περιλαμβάνουν κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο, ψεκασμό εσωτερικών τοίχων με εντομοκτόνα και προληπτική χορήγηση φαρμάκων για τις πιο ευπαθείς ομάδες: τις έγκυες γυναίκες, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και τα βρέφη.

Σύμφωνα με τη Δρ Margaret Chan, τη Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ.: «Τα μέτρα/εργαλεία που προτείνει ο Π.Ο.Υ. έχουν κάνει μια μετρήσιμη διαφορά στον αγώνα κατά της ελονοσίας παγκοσμίως. Αλλά χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη ώθηση προς την πρόληψη – ιδίως στην Αφρική, η οποία φέρει το μεγαλύτερο φορτίο της ελονοσίας».

Έκθεση του Π.Ο.Υ.: «Η πρόληψη για την ελονοσία έχει αποτέλεσμα: Ας κλείσουμε το κενό» («Malaria prevention works: Let’s close the gap»)Την ημέρα της ελονοσίας, ο Π.Ο.Υ. θέτει ύψιστη προτεραιότητα και καλεί για το «κλείσιμο των κενών» στην πρόσβαση στα εργαλεία πρόληψης της ελονοσίας που αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Παρόλο που αυτά τα εργαλεία έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των κρουσμάτων και θανάτων από ελονοσία, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε πολλούς που τα χρειάζονται.

Η τελευταία έκθεση του Π.Ο.Υ., όπου περιγράφονται συνοπτικά τα εργαλεία που συνιστά ο Π.Ο.Υ. για την πρόληψη της ελονοσίας επισημαίνει κρίσιμα κενά στην πρόληψη, ιδιαίτερα στην υπο-σαχάρια Αφρική. Εκτιμάται ότι το 2015, σε αυτή την περιοχή, το 43% των ανθρώπων που κινδύνευαν να μολυνθούν από ελονοσία δεν προστατεύονταν ούτε με κουνουπιέρα ούτε με ψεκασμό εσωτερικών χώρων με εντομοκτόνα. Περίπου το 69% των εγκύων γυναικών σε 20 αφρικανικές χώρες δεν είχαν πρόσβαση στις συνιστώμενες (τουλάχιστον 3) δόσεις προληπτικής ανθελονοσιακής θεραπείας.

Κάποια στοχευμένα μέτρα πρόληψης υιοθετήθηκαν από ορισμένες χώρες ως πολιτικές υγείας, αλλά η πρακτική εφαρμογή τους ήταν αργή. Η προληπτική θεραπεία σε βρέφη, για παράδειγμα, η οποία είναι ασφαλής, συμφέρουσα και αποδεκτή από τους επαγγελματίες υγείας και τις κοινότητες, εφαρμόζεται επί του παρόντος μόνο στη Σιέρρα Λεόνε.

Στην υποσαχάρια ζώνη «Σαχέλ», όπου συμβαίνουν τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι από ελονοσία σε παιδιά κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, ο Π.Ο.Υ. συνιστά εποχική λήψη προφυλακτικής ανθελονοσιακής αγωγής. Έως το 2015, 10 Αφρικανικές χώρες είχαν υιοθετήσει αυτήν την πολιτική και ξεκίνησαν να την εφαρμόζουν.

Παγκόσμια πρόοδος και φορτίου νόσου


Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την ελονοσία του 2016, η επίπτωση νέων κρουσμάτων ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 21% μεταξύ του 2010 και του 2015. Η θνησιμότητα από ελονοσία μειώθηκε κατά 29% την ίδια πενταετία. Στην υποσαχάρια Αφρική, η επίπτωση και η θνησιμότητα μειώθηκαν κατά 21% και 31%, αντίστοιχα (Πίνακας 1).
Άλλες περιοχές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στις δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας, αλλά η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Το 2015, εκτιμάται ότι συνέβησαν παγκοσμίως 212 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας και 429.000 θάνατοι από ελονοσία. Ένα παιδί πέθαινε από ελονοσία κάθε 2 λεπτά.
«Κάθε θάνατος από την ελονοσία -από μια νόσο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί- είναι απλά μη αποδεκτός», δήλωσε ο Δρ Pedro Alonso, Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος για την Ελονοσία του Π.Ο.Υ.. «Σήμερα παροτρύνουμε τις χώρες και τους φορείς να επιταχύνουν το ρυθμό δράσης, ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλό φορτίο ελονοσίας».
Ενενήντα μία χώρες ανέφεραν συνεχιζόμενη μετάδοση της ελονοσίας το 2015. Όλες αυτές οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν το φορτίο της ελονοσίας μέσω της υιοθέτησης και της χρήσης των -συνιστώμενων από τον Π.Ο.Υ.- εργαλείων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

Πίνακας 1: Μείωση της επίπτωσης και θνησιμότητας της ελονοσίας ανά Περιοχή του Π.Ο.Υ. (WHO Region), το διάστημα 2010-2015
Περιοχή Π.Ο.Υ. Μείωση επίπτωσης ελονοσίας Μείωση θνησιμότητας ελονοσίας


Περιοχή Π.Ο.Υ.
Μείωση επίπτωσης ελονοσίας
Μείωση θνησιμότητας ελονοσίας
Ευρώπη
100%
100%
Νοτιοανατολική Ασία
54%
46%
Αμερική
31%
37%
Δυτικός Ειρηνικός
30%
58%
Αφρική
21%
31%
Ανατολική Μεσόγειος
11%
6%
Σύνολο παγκοσμίως
21%
29%


Παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ελονοσία, 2016-2030

Το Μάιο του 2015, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε την Παγκόσμια Στρατηγική για την Ελονοσία του Π.Ο.Υ. 2016-2030, ένα δεκαπενταετές σχέδιο για όλες τις χώρες που λαμβάνουν μέτρα για τον έλεγχο και την εξάλειψη της ελονοσίας. Η στρατηγική έθεσε φιλόδοξους στόχους για το 2030, όπως: i) μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας της ελονοσίας κατά τουλάχιστον 90%, ii) εξάλειψη της ελονοσίας σε τουλάχιστον 35 χώρες και iii) πρόληψης επαν-εισαγωγής της ελονοσίας σε όλες τις χώρες που είναι ελεύθερες ελονοσίας.

Οι ενδιάμεσοι στόχοι για το 2020 αφορούν στη μείωση κατά 40% της επίπτωσης και της θνησιμότητας και στην εξάλειψη της ελονοσίας σε τουλάχιστον δέκα χώρες. Λιγότερες από τις μισές από τις 91 χώρες με μετάδοση της ελονοσίας έχουν καλές πιθανότητες να επιτύχουν αυτούς τους ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας. Ωστόσο, είναι καλές οι προοπτικές για την επίτευξη του στόχου εξάλειψη της νόσου έως το 2020: σύμφωνα με έκθεση του Π.Ο.Υ., υπάρχουν 21 χώρες με δυνατότητα να επιτύχουν τουλάχιστον ένα έτος με μηδενικά αυτόχθονα ενδογενή κρούσματα ελονοσίας έως το 2020.

Εξάλειψη της ελονοσίας

Τα τελευταία χρόνια, επτά χώρες έχουν πιστοποιηθεί από τον Π.Ο.Υ. ότι έχουν εξαλείψει την ελονοσία: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2007), Μαρόκο (2010), Τουρκμενιστάν (2010), Αρμενία (2011), Μαλδίβες (2015), Σρι Λάνκα (2016) και Κιργιστάν (2016). Η πιστοποίηση αυτή χορηγείται από την Π.Ο.Υ. όταν οι χώρες επιτυγχάνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχόμενα έτη με μηδενικά ενδογενή (indigenous) αυτόχθονα κρούσματα ελονοσίας.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Περιοχή του Π.Ο.Υ. πέτυχε τη διακοπή της αυτόχθονης ενδογενούς (indigenous) μετάδοσης της ελονοσίας και κηρύχθηκε ελεύθερη από ελονοσία, το επόμενο έτος. Η Περιοχή αυτή έχει διατηρήσει αυτό το καθεστώς έκτοτε και οι χώρες με κίνδυνο επανεισαγωγής της ελονοσίας ενισχύουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των πληθυσμών τους από τον κίνδυνο επανέκθεσης στην ελονοσία.

Αξιοποίηση της καινοτομίας

Η μελλοντική πρόοδος στον αγώνα για την πρόληψη της ελονοσίας πιθανά θα διαμορφωθεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες σχετικά με νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων νέων μεθόδων ελέγχου των διαβιβαστών και ενδεχομένως ενός εμβολίου.

Η Αφρικανική Περιοχή του Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου 2017 τις τρεις χώρες -τη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι- που θα συμμετάσχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ελονοσίας που συντονίζει ο Π.Ο.Υ., σε επιλεγμένες περιοχές, αρχής γενομένης το 2018. Το ενέσιμο εμβόλιο, γνωστό ως "RTS, S" αναπτύχθηκε για να προστατεύσει τα μικρά παιδιά στην Αφρική. Θα αξιολογηθεί στα πιλοτικά προγράμματα ως συμπληρωματικό εργαλείο ελέγχου της ελονοσίας, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να προστεθεί στο βασικό «πακέτο» μέτρων που συνιστώνται από τον Π.Ο.Υ. για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της ελονοσίας.

Περισσότερες πληροφορίες από τον Π.Ο.Υ. σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ..
(http://www.who.int/campaigns/malaria-day/2017/en/).

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελονοσίας συμπίπτει με την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου, η οποία γιορτάζει την ευρεία χρήση εμβολίων που προστατεύουν τους ανθρώπους από 26 ασθένειες. Συνολικά, τα εμβόλια προλαμβάνουν περίπου 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.


Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, World Malaria Day, 2017, “Prevent malaria – save lives: WHO push for prevention on World Malaria Day, 25th April”, News release (διαθέσιμο από: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/world-malaria-day/en/)

Γενικά για την ελονοσία (συνοπτικά)
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού του γένους «Ανωφελές» (Anopheles). Τα έντομα αυτά μολύνονται από ασθενείς (συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς) με παρασιταιμία. Τα κουνούπια αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από το σούρουπο μέχρι την αυγή και εναποθέτουν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό.

Υπάρχουν πέντε είδη πλασμωδίων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Από τα ανωτέρω είδη, τα πιο κοινά είναι το P.falciparum και το P.vivax.

Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική (σε άτομα από ενδημικές χώρες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν και αναπτύσσουν μερική ανοσία στη νόσο) έως και σοβαρή νόσηση και θάνατο (κυρίως σε λοίμωξη από P.falciparum). Τα συμπτώματα της νόσου (παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Το P.falciparum προκαλεί τη σοβαρότερη και πιο θανατηφόρο μορφή της νόσου, ενώ η λοίμωξη από τα άλλα είδη πλασμωδίου συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Ταξιδιώτες από μη ενδημικές χώρες που δεν έχουν ανοσία στην ελονοσία είναι πολύ ευπαθείς στη νόσο όταν μολύνονται.

Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη χρήση ειδικών κατηγοριών ανθελονοσιακών φαρμάκων, εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και εάν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες για την ελονοσία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας περιλαμβάνουν (επιγραμματικά):

1. Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, σε όλες τις περιοχές της χώρας, δηλαδή μέτρα:

  • για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών, και
  • για να μειώνουμε τις εστίες που αποθέτουν τα αβγά τους γύρω μας (στο σπίτι και στην αυλή μας), απομακρύνοντας τα στάσιμα νερά (ακόμη και μικρές συλλογές νερού) και καλύπτοντας όσες συλλογές νερού δεν μπορούμε να απομακρύνουμε.
Τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από κουνούπια είναι διαθέσιμα αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.:
Επιπρόσθετα, είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους), στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

2. Μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε ως ταξιδιώτες σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού θα πρέπει εγκαίρως να ενημερώνονται για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα αυτή και να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (π.χ. για την προφύλαξη από την ελονοσία σε ταξίδι σε ενδημική χώρα: μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, χημειοπροφύλαξη).
Πληροφορίες σχετικές με θέματα ταξιδιωτικής ιατρικής μπορείτε να βρείτε στο πεδίο της Ταξιδιωτικής Υγείας.

3. Εγρήγορσή μας για ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, συνήθως με ρίγος, χωρίς σαφή εστία) και έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης, ιδίως -αλλά όχι μόνο- εάν διαμένουμε ή έχουμε επισκεφθεί περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα τελευταία έτη κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εάν έχουμε ταξιδέψει σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας
Παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας (πηγή: Π.Ο.Υ.)


Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές (Εικόνα 1). Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και στο Νότιο Ειρηνικό. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Εικόνα 1. Χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση ελονοσίας, 2016 (πηγή: World malaria report, 2016, WHO)


Επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974. Έκτοτε και μέχρι και το 2016 καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν/ εκτέθηκαν σε χώρα του εξωτερικού (επιστρέφοντες ταξιδιώτες ή μετανάστες από ενδημικές χώρες).

Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας, δηλαδή κρουσμάτων που προσβλήθηκαν/ εκτέθηκαν σε χώρα του εξωτερικού, είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην ετήσια επιδημιολογική έκθεση του έτους 2014 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφέρεται ότι το 2014 καταγράφηκαν πάνω από 6.000 κρούσματα ελονοσίας σε ευρωπαϊκές χώρες EU/EEA (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/malaria/Pages/Annual-epidemiological-report-2016.aspx).

Επιπρόσθετα, την περίοδο 2009-2016 καταγράφηκαν κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (δηλαδή περιστατικά που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), σε διάφορες περιοχές της χώρας, τόσο σποραδικά όσο και σε συρροές. Οι περισσότερες περιοχές όπου καταγράφηκαν τα τελευταία έτη εγχώρια κρούσματα ελονοσίας είναι αγροτικές περιοχές, κοντά σε υγροτόπους, με μεγάλους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες που εργάζονται -κατά κύριο λόγο- ως εποχικοί εργάτες γης.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ελονοσίας των τελευταίων ετών μπορείτε να βρείτε στις ετήσιες και έκτακτες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της ελονοσίας

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ανέπτυξε ήδη από το 2012 και εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» του Υπουργείου Υγείας. Για την περίοδο 2017, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει ήδη εκπονήσει επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας 2017 και έχει ήδη ξεκινήσει την εντατικοποίηση των δράσεων πρόληψης.

Βάσει αυτών των Σχεδίων, υλοποιούνται -σε πανελλαδικό επίπεδο- μία σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ελονοσίας, οι οποίες εφαρμόζονται τα τελευταία έτη, με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συστηματικά και εκτάκτως, κατόπιν εκτίμησης κινδύνου, οι οποίες -επιγραμματικά- περιλαμβάνουν:
  1. Εκτίμηση κινδύνου
  2. Δράσεις ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης
  3. Ενίσχυση της εργαστηριακής διάγνωσης ελονοσίας
  4. Υποστήριξη της διαχείρισης – αντιμετώπισης των κρουσμάτων ελονοσίας
  5. Δράσεις ενημέρωσης - επικοινωνίας επαγγελματιών υγείας, κοινού και φορέων
  6. Δράσεις επιτήρησης και ελέγχου των διαβιβαστών
  7. Δράσεις πρόληψης σε περιοχές όπου διαμένουν άτομα από ενδημικές χώρες
  8. Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος στις «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές (από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας).
Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας (12/09/2016) του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ..

Συμπεράσματα

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της νόσου είναι υπαρκτό σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου συνδυάζεται η παρουσία ικανού πληθυσμού του κατάλληλου διαβιβαστή (ανωφελούς κουνουπιού) με την παρουσία ασθενών με ελονοσία που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.

Μετά την πρόσφατη κορύφωση εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας το 2011-2012, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη μέχρι και σήμερα, με την καταγραφή μόνο σποραδικών εγχώριων κρουσμάτων. Σε αυτό συνέβαλε μία σειρά επίπονων και δαπανηρών δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης, τα οποία εφαρμόσθηκαν με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που συνεισέφεραν στην επιτυχή πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα.

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2018 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.