Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
 

Πληροφορίες για το κοινό
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας (Highly Active Antiretroviral Therapy – HAART), επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Έως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του HIV. Ωστόσο, επειδή η HAART μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του, δίνεται πλέον μεγάλη σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας στον τομέα της πρόληψης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στηρίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων
Κατά την 5η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 18-5-2012, έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS στις 9 Μαΐου 2012, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συλλαμβανομένων παράνομων ιεροδούλων.
Τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ενστερνίζονται τις απόψεις που εξέφρασε η Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχετικά με την καταστρατήγηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και υπογραμμίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των στρατηγικών πρόληψης της μετάδοσης και του έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρώιμη διάγνωση της HIV λοίμωξης.
Πληροφορίες για τους Επαγγελματίες Υγείας

Παλαιότερες κατευθυντήριες Οδηγίες


 
Χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας
Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου !
(O έλεγχος για HIV/AIDS είναι πάντα εμπιστευτικός, εθελοντικός μετά από την πλήρη και κατανοητή ενημέρωση του ατόμου που επιθυμεί να εξεταστεί. O έλεγχος μπορεί να είναι και ανώνυμος στην περίπτωση που το επιθυμεί ο/η εξεταζόμενος/η. Διεξάγεται σε δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Αναφοράς & Ελέγχου AIDS, σε ιδιωτικές δομές και σε δομές στην κοινότητα.)Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2018 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.