Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
 
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ &
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

e-Ενημέρωση Αύγουστος 2018

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αντί Προλόγου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιές και Δημόσια Υγεία: Ο ρόλος του ΚΕΕΛΠΝΟ
Ατυχήματα στο νερό – Τι πρέπει να προσέξετε
Ιός του Δυτικού Νείλου- Εξελίξεις
Συχνές το καλοκαίρι οι γαστρεντερίτιδες – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε
ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Ιλαρά: Η νέα ενημερωτική εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
Παγκόσμια Ημέρα Ηπατιτίδων: 28 Ιουλίου
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ & ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Προτεραιότητες της Αυστρίας για την Υγεία
Έμφαση στα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
68η Διάσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, 7-20 Σεπτεμβρίου, Ρώμη, Ιταλία
Στην Αθήνα νοσηλευτές και μαίες για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, 3-4 Οκτωβρίου


Αντί προλόγου

Στη σκιά της εθνικής τραγωδίας του Ιουλίου, που στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όλα τα υπόλοιπα φαίνονται ασήμαντα. Η ρουτίνα της καθημερινότητας θα αργήσει να αποκατασταθεί για πολλούς συμπολίτες μας ενώ για κάποιους δεν θα αποκατασταθεί ποτέ. Για κάποιους, ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει στη φρίκη της φωτιάς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έθεσε όλο το δυναμικό του σε ψυχολόγους στη διάθεση των υπηρεσιών των πληγέντων Δήμων για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων κι όλων εκείνων που έζησαν τη βίαιη και μακάβρια ανατροπή των δεδομένων της ζωής τους. Πέρα από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής, σε επίπεδο πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης, ειδικά κλιμάκια στελεχωμένα με επαγγελματίες υγείας επισκέφθηκαν εκτάκτως με κινητές μονάδες τους εμπλεκόμενους δήμους για τον έλεγχο και προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ο Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, συμμετείχε με διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του σε συσκέψεις συντονισμού και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Συγκινητική υπήρξε άλλωστε η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην πρωτοβουλία των εργαζομένων του Οργανισμού για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Κύρια προτεραιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρξε και συνεχίζει να είναι η ασφαλής από υγειονομικής πλευράς επιστροφή των πληγέντων στην περιοχή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι η Δημόσια Υγεία σταματά εδώ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επαγρυπνά για όλους τους κινδύνους-απειλές κατά της υγείας που προϋπήρχαν της τραγωδίας της Αττικής.
Η χώρα μας, με ακτογραμμή που υπερβαίνει τα 13.500 χιλιόμετρα, τα αναρίθμητα νησιά και νησίδες και την ισχυρή ναυτιλία έχει μια μοναδική σχέση με το υγρό στοιχείο. Είναι λυπηρό το ότι, αν και σύμφυτο στοιχείο της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, το νερό μπορεί να μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα. Κάθε χρόνο θρηνούμε δεκάδες θύματα από πνιγμό.
Στο τεύχος αυτό μπορείτε να διαβάσετε ποια μέτρα πρόληψης μπορείτε να λάβετε ώστε να αποφύγετε περιστατικά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δική σας ασφάλεια ή των γύρω σας.
Επίσης σε αυτό το τεύχος, αναδεικνύουμε ένα παραγνωρισμένο αλλά σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, τη λύσσα, υπενθυμίζουμε τις γαστρεντερίτιδες, που εμφανίζονται συχνότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο και καταγράφουμε τις εξελίξεις στα μέτωπα κατά της ιλαράς και του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος θα συνεχίσει να μας απασχολεί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού…


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Πυρκαγιές και δημόσια υγεία

Οι φωτιές όπως και άλλες φυσικές καταστροφές εγκυμονούν σημαντικά προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέπτυξε δράσεις και παρεμβάσεις, σε επίπεδο πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, στις περιοχές, που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, ειδικά κλιμάκια με κινητές μονάδες στελεχωμένα από επαγγελματίες υγείας (επιδημιολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές, περιβαλλοντολόγους) επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές για τον έλεγχο και την προστασία της δημόσιας υγείας (δίκτυα ύδρευσης, καταλληλότητα τροφίμων, διαχείριση απορριμμάτων κλπ.) ενώ διέθεσε όλο το δυναμικό του σε ψυχολόγους για να στηρίξουν τις υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Δήμων και των Κέντρων Επιχειρήσεών τους. Ο Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, συμμετείχε με διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν στο δημαρχείο Μεγάρων με τον αρμόδιο σύμβουλο του δήμου για θέματα υγείας και επισκέφθηκαν το συντονιστικό κέντρο του Δήμου Μεγαρέων, στο οποίο δραστηριοποιείται κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και άλλες εθελοντικές ομάδες.
Με πρωτοβουλία άλλωστε των εργαζομένων του Οργανισμού και με συγκινητική ανταπόκριση των συμπολιτών μας, συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία διανεμήθηκαν σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αποστολή», την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) αλλά και ιδιώτες που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ο σημαντικότατος ρόλος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο, στο πλαίσιο προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, έχει ανταποκριθεί και θα εξακολουθήσει αδιάλειπτα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για έλεγχο της ποιότητας νερών και τροφίμων στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές.
«Διαρκής στόχος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η ασφαλής από υγειονομικής πλευράς επιστροφή των πληγέντων στις περιοχές που κάηκαν, αποτελεί προτεραιότητά μας. Η ‘επόμενη μέρα’ μετά από την καταστροφή αρχίζει τώρα και θα είναι μεγάλη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ρόζενμπεργκ.
Περισσότερα: ΚΕΔΥ 210 8921004-005
24ωρη Γραμμή Επικοινωνίας Κέντρου Επιχειρήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ 2105212054
Σύσκεψη συντονισμού στο Δημαρχείο Ραφήνας
Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Συντονιστικό Κέντρο του Δήμου Μεγαρέων
Προστασία της Δημόσιας Υγείας στις πληγείσες περιοχές


Ατυχήματα στο νερό – Τι πρέπει να προσέξετε

Αν και σύμφυτο με την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, το υγρό στοιχείο μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου. Τα ατυχήματα στο νερό, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο θάνατο, συνιστούν μια θλιβερή επικαιρότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ένα διαχρονικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ποια είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο κάθε λουόμενος ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του σε κίνδυνο;. Ο Δρ Στάθης Αβραμίδης, επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΕΟΥΔΑ, επ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής (Ν. 407/90), ΣΕΦΑΑ – ΕΚΠΑ, στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ μας διαφωτίζει:


ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
1. Πολλοί παράκτιοι λουτρικοί χώροι δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη. Μην στηρίζεις την ασφάλειά σου μόνο σε αυτόν.
2. Μην απομακρύνεσαι από τα παιδιά σου όταν κολυμπούν.
3. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
4. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ στο νερό. Εγκυμονεί σοβαρή αιτία για τραυματισμό.
5. Κολύμπα σε μέγιστη απόσταση 50μ και παράλληλα στην ακτή. Ο λουτρικός χώρος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν οφείλει να είναι οριοθετημένος με σημαδούρες για να διαχωρίζει την περιοχή των λουομένων και των μηχανοκίνητων σκαφών.
6. Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου στο νερό. Μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο εσένα, άλλους ή ακόμα και τον ναυαγοσώστη που θα επιχειρήσει να σε σώσει.
7. Προστατέψου από τον ήλιο. Κάθισε σε σκιερό μέρος, προτίμησε να κολυμπήσεις νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, κατανάλωσε άφθονο νερό και χυμούς, φόρα μπλούζα με μανίκια και καπέλο με γυαλιά ή αλείψου με αντηλιακό.
8. Αν κολυμπήσεις σε απόμερη περιοχή, ενημέρωσε κάποιον για τον χρόνο επιστροφής σου.
9. Αν είσαι Άτομο με Αναπηρία, κολύμπα στα ρηχά. Δεν υπάρχει σαφής εκπαίδευση που να θωρακίζει τον ναυαγοσώστη με γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό σε ΑμεΑ με νοητική η φυσική αναπηρία.
10. Απόφυγε βουτιές με το κεφάλι ιδίως σε άγνωστα νερά. Υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πυθμένα και πρόκληση τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.
11. Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό. Κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι δυσάρεστο πηγαίνοντας να κολυμπήσει.
12. Συμπλήρωσε τη "Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση" στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό που έφτιαξε το Υπουργείο Υγείας με την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αποκτήσεις γνώσεις ασφάλειας στο νερό και 8 δωρεάν βεβαιώσεις κατανόησης. Διατίθεται εδώ.
Η πλημμελής εκπαίδευση των ναυαγοσωστών είναι ένα από τα θέματα στα οποία οφείλει να εγκύψει η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τον κ.Αβραμίδη: «Βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου οι ναυαγοσώστες δεν υποχρεούνται να γνωρίζουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη παιδιού, ενώ η εκπαίδευση ή επάρκειά τους στην ανάνηψη ενηλίκων και βρεφών είναι πλημμελής (εξετάζονται με προφορικές ερωτήσεις). Ομοίως, δεν υποχρεούνται να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση συχνών επειγόντων περιστατικών (πχ διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από αχινούς και τσούχτρες κτλ). Ομοίως, οι λουτρικοί χώροι στερούνται οριοθέτησης, σηματοδότησης με σαφήνεια, και άρτιου εξοπλισμού. Οι τραυματισμοί στο νερό, με αιχμή του δόρατος τον πνιγμό, θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα προτεραιότητας για την ελληνική πολιτεία» καταλήγει ο κ.Αβραμίδης.


Ιός του Δυτικού Νείλου: Έμφαση στη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια

Από την αρχή της περιόδου μετάδοσης έως και 26/7/2018 έχουν διαγνωστεί 22 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία τα 20 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή / και μηνιγγίτιδα ή /και οξεία χαλαρή παράλυση. Ενώ 2 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Περισσότερα:
Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον ιό του Δ.Νείλου
Επηρεαζόμενες περιοχές


Συχνές το καλοκαίρι οι γαστρεντερίτιδες – Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε

Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνές οι γαστρεντερίτιδες. Πολλοί διαφορετικοί μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια, παράσιτα) μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα, δηλαδή διάρροια, ναυτία, εμέτους, κοιλιακό άλγος, πιθανώς και πυρετό.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από μια ποικιλία ιών με πιο συχνούς τους νοροϊούς. Η λοίμωξη από νοροϊούς χαρακτηρίζεται κυρίως από εμέτους και πιο σπάνια από διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πυρετό και κεφαλαλγία. Tα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες. Κατά κανόνα δεν απαιτείται ειδική θεραπεία εκτός από την επαρκή πρόσληψη υγρών. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται γρήγορα:
από άτομο σε άτομο (μέσω ιών που μεταφέρονται με τα χέρια),
μέσω μολυσμένων επιφανειών, αντικειμένων, τροφίμων ή νερού που μολύνονται από τα χέρια ασθενών, καθώς και
αερογενώς, όταν ένας ασθενής κάνει εμετό και τα σωματίδια του ιού διασκορπίζονται στον αέρα (σαν ομίχλη) και μολύνουν άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο οι ιογενείς από άτομο σε άτομο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν μολύνεται κάποιο τρόφιμο ή νερό. Τα συμπτώματα κατά κανόνα περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, ναυτία και εμέτους, εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου-νερού και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Συνήθως, αρκεί η επαρκής πρόσληψη υγρών, ενώ η χρήση αντιβιοτικών περιορίζεται σε παιδιά και ενήλικες με μειωμένη ανοσία. Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται με κατανάλωση:
μολυσμένου νερού,
ωμού ή ατελώς ψημένου μολυσμένου τροφίμου,
τροφίμου που μολύνεται από ασθενή ή φορέα χειριστή τροφίμων και
τροφίμου κακώς συντηρημένου που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από γαστρεντερίτιδα θα πρέπει α) να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και β) να καταναλώνει ασφαλή τρόφιμα και νερό. Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα (κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων κ.α.). Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματά και για 2 τουλάχιστον ημέρες μετά από την αποδρομή τους η αποχή από: α) το χειρισμό τροφίμων, β) χώρους με συγχρωτισμό, γ) χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας κτλ.
Περισσότερα για τις γαστρεντερίτιδες


ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑΙλαρά: Η νέα ενημερωτική εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η επιδημία ιλαράς που εκδηλώθηκε ήδη από τον περασμένο χρόνο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη χώρα μας. Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 26/7/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3228 κρούσματα ιλαράς.

Μπορεί η επιδημία αυτή τη στιγμή να παρουσιάζει ύφεση στη χώρα μας, το αίτημα όμως για εμβολιασμό είναι διαρκές και επίκαιρο. Ακριβώς στην ανάγκη εμβολιασμού εστιάζει η νέα ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά, με κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε».

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Περισσότερα:
Ενημερωτική καμπάνια & χρήσιμες πληροφορίες για την ιλαρά

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατιτίδων: 28 Ιουλίου

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 75.0000 δεν το γνωρίζουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες.
Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.keelpno.gr
Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ & ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ


Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Προτεραιότητες της Αυστρίας για την Υγεία

Η Αυστριακή προεδρία (1 Ιουλίου-31 Δεκεμβρίου 2018) δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της ΕΕ πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Ειδικότερα, η πρόταση της Επιτροπής, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο 2018, περιλαμβάνει μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων προς υλοποίηση από την ίδια και τα κράτη-μέλη. Αν το Συμβούλιο υιοθετήσει την πρόταση, θα εκδώσει σχετική Σύσταση πριν από το τέλος του 2018. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εκδίδει ανά τριετία έκθεση για την πρόοδο στην υλοποίηση των μέτρων ενώ επίσης θα εκδώσει και έκθεση που θα καταγράφει τη στάση του πληθυσμού έναντι των εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι η Σύσταση δεν είναι δεσμευτική νομικά για τους αποδέκτες της αλλά περισσότερο αποτυπώνει απόψεις και υποδεικνύει γραμμή δράσης σε συγκεκριμένα θέματα.

Η προετοιμασία μιας κοινής θέσης της ΕΕ για τα θέματα που θα συζητηθούν στην 8η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου της ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού (Τobacco Control Framework Convention/TCFC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, αποτελεί επίσης στόχο της αυστριακής Προεδρίας.

Η αυστριακή Προεδρία έχει ακόμη ανακοινώσει την εκπόνηση έκθεσης προόδου αναφορικά με τον Κανονισμό για την Αξιολόγηση των Ιατρικών Τεχνολογιών (η νομοθετική διαδικασία για ένα Κανονισμό για την Αξιολόγηση των Ιατρικών Τεχνολογιών ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Ιανουαρίου 2018 με την κατάθεση σχετικής πρότασης προς το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
Έμφαση στα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ομάδα συντονισμού για την Προαγωγή Υγείας, την Πρόληψη και τη Διαχείριση των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική απόφασή της (4492/17.7.2018). Στόχος η παροχή συνδρομής προς τα κράτη-μέλη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που αφορούν την υγεία και τη μείωση της θνησιμότητας από τις μη μεταδοτικές ασθένειες. Η ομάδα συντονισμού θα δίνει κατευθύνσεις στην Επιτροπή για το σχεδιασμό και εφαρμογή δράσεων στον τομέα της προαγωγής υγείας, της πρόληψης και της διαχείρισης των μη μεταδοτικών νοσημάτων ενώ θα προωθήσει την ανταλλαγή εμπειριών, πολιτικών και πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών…

Περισσότερα

68η Διάσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, 7-20 Σεπτεμβρίου, Ρώμη, Ιταλία

Με τη συμμετοχή των υπουργών υγείας των 53 κρατών - μελών του αλλά και εκπροσώπων οργανισμών-εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, από τις 7 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, η 68η Διάσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «Ευρωπαϊκή Εκθεση για την Υγεία 2018», ο οδικός χάρτης υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της προετοιμασίας και ετοιμότητας της δημόσιας υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο, η στρατηγική για την υγεία και την ευζωΐα των ανδρών, οι ασθένειες που μεταδίδονται με διαβιβαστές και εκείνες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό κ.α.

Ατζέντα

Στην Αθήνα νοσηλευτές και μαίες για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, 3-4 Οκτωβρίου

Η συνεισφορά μαιών και νοσηλευτών στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και εκείνων που περιλαμβάνει το πλαίσιο πολιτικής του ΠΟΥ «Health 2020» θα βρεθεί στο επίκεντρο διήμερης συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 3 έως τις 4 Οκτωβρίου. Η συνάντηση διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τους υπευθύνους νοσηλευτικών υπηρεσιών σε κρατικό επίπεδο, τα συνεργαζόμενα με τον ΠΟΥ κέντρα και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Εθνικών Ενώσεων Μαιών και Νοσηλευτών.

Περισσότερα (ΕΝ)

 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2018 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.