Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

 
en-USel-GR

 
 
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

e-Ενημέρωση Ιούλιος 2017

 


Τεύχος Ιουλίου Περιεχόμενα


Αντί προλόγου

Το καλοκαίρι έχει μπει πλέον για τα καλά και -παρά τα όποια παροδικά καιρικά φαινόμενα- η σκέψη μπορεί χωρίς ενοχές να ταξιδεύει σε παραλίες με γαλάζια νερά και στις καθιερωμένες διακοπές του Αυγούστου. Και μπορεί η εποχή αυτή να μην είναι η πιο κατάλληλη για να εγκαινιάσει κανείς νέους τρόπους επικοινωνίας, η δημόσια υγεία όμως δεν κάνει διακοπές ούτε μπορεί να περιμένει. Σας στέλνουμε λοιπόν το νέο μας ενημερωτικό δελτίο, σε ευέλικτη, ηλεκτρονική μορφή, το οποίο σκοπεύει να καλύπτει με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά θέματα αλλά και ζητήματα πολιτικής δημόσιας υγείας. Θέματα που είτε απασχολούν την επικαιρότητα είτε οφείλουν να τύχουν της προσοχής τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις για τη δημόσια υγεία σε πολιτικό επίπεδο. Στόχος μας είναι το παρόν e-ενημερωτικό δελτίο, σε αυτήν την πρώτη φάση, να εκδίδεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ώστε να πιάνει, κατά το δυνατό, το σφυγμό των εξελίξεων. Ελπίζουμε να το βρείτε χρήσιμο και να το προωθήσετε σε όσους κρίνετε ότι μπορεί να ενδιαφέρονται. Αυτό το e-δελτίο απευθύνεται και στους πιο τυχερούς, που θα μπορέσουν να αφήσουν τις μεγαλουπόλεις για ένα νησί ή μια λουτρόπολη αλλά και στους λιγότερο τυχερούς που θα αρκεστούν σε κοντινές εξορμήσεις.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά πως το καλοκαίρι εκτός από περίοδος ξεκούρασης και συλλογής ευχάριστων στιγμών είναι μια εποχή που εγκυμονεί κινδύνους:
Υπερήλικες, μικρά παιδιά και ασθενείς με βαριά νοσήματα απειλούνται από τον καύσωνα, ο οποίος φαίνεται να συσχετίζεται με την αύξηση του αριθμού θανάτων, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης γενικής θνησιμότητας EuroMomo.
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, από την άλλη, παρουσιάζουν έξαρση κατά τους θερινούς μήνες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.Βασιλεία Κοντέ απαντά στο ερώτημα και επίσης μας διαφωτίζει για τους τρόπους προστασίας από τα νοσήματα αυτά.
Τα περιστατικά ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης που καταγράφονται από το 2009 και μετά στη χώρα μας, μας κρατούν σε εγρήγορση αυτήν την περίοδο. Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία.
Σε επαγρύπνηση όμως βρισκόμαστε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας καθώς ήδη, εδώ και καιρό, πολλά ευρωπαϊκά κράτη ταλανίζονται από την εξάπλωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (Ιταλία). Στο τεύχος αυτό, η κ.Μαρία Θεοδωρίδου, Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας εξηγεί γιατί δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε παρά το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες όπου έχει διακοπεί η ενδογενής μετάδοση του ιού.
Στο παρόν ενημερωτικό δελτίο μπορείτε επίσης να διαβάσετε για την παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», με θέμα το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του ΗIV/AIDS.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού κ.Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, η οποία αναδεικνύει έμπρακτα, ακόμη μια φορά, τη σημασία που αποδίδει το ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Καύσωνας και αύξηση θνησιμότητας

Σημαντική αύξηση του αριθμού θανάτων, σε σχέση με τον αναμενόμενο, καταγράφηκε κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eυρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Γενικής Θνησιμότητας EuroMomo, αποτυπώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας κατά την εβδομάδα 26/2017 (26 Ιουνίου-2 Ιουλίου) σε σχέση με τον αναμενόμενο για την εποχή αριθμό (2725 θάνατοι έναντι αναμενόμενου 2131).

Το σύνολο των θανάτων αυτών αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, ενώ δεν καταγράφηκαν αυξημένοι θάνατοι μεταξύ των παιδιών.
Επισημαίνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα καταγράφηκε τη χρονική περίοδο που η χώρα επλήγη από υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας καύσωνα, με σημαντική πιθανότητα να συσχετίζονται τα δύο γεγονότα. Επίσης, λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων θανάτου από τα ληξιαρχεία, αναμένεται αυξημένη καταγραφή θνησιμότητας και κατά την εβδομάδα 27/2017. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για την ορθή ερμηνεία του ευρήματος, οφείλουμε να μην αποδώσουμε συνολικά και με βεβαιότητα τους υπερβάλλοντες θανάτους στην αυξημένη θερμοκρασία, αφού το αναλυτικό μοντέλο του EuroMOMO περιλαμβάνει μόνο το χρόνο και την εποχή του έτους, όχι τη θερμοκρασία. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τη διαφορά μεταξύ αυτών που παρατηρήσαμε και εκείνων που αναμέναμε να έχουμε τη συγκεκριμένη εποχή του έτους (βάσει των ιστορικών δεδομένων).

Σχετικά:
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον καύσωνα
Ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης γενικής θνησιμότητας EuroMomo


Καλοκαίρι: Ήλιος, Θάλασσα και …Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας παραμένουν τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), τα οποία, εκτός από σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, έχουν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και υψηλό κοινωνικό- οικονομικό κόστος. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Kάποια από τα νοσήματα αυτά μπορεί να μεταδοθούν από την έγκυο μητέρα στο παιδί. Σήμερα, είναι γνωστά πάνω από 30 διαφορετικά νοσήματα, βακτηριακά, ιογενή ή παρασιτικά, τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Όσα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη. Η γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.Βασιλεία Κοντέ απαντά σε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τα ΣΜΝ:

Γιατί τα ΣΜΝ ονομάζονται και «σιωπηλή απειλή»;

Γιατί μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Εάν κάποιος όμως έχει συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, ουρηθρικό έκκριμα ή καύσο κατά την ούρηση στον άνδρα, γεννητικά έλκη ή πληγές.

Που οφείλεται η έξαρση των ΣΜΝ κατά τη θερινή περίοδο;

Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Sexually Transmitted Infections», η αύξηση του ποσοστού των νέων μολύνσεων από ΣΜΝ τους καλοκαιρινούς μήνες σχετίζεται με την αύξηση του αναφερόμενου αριθμού σεξουαλικών συντρόφων. Συγκεκριμένα, σε ασθενείς που επισκέφθηκαν κλινική για τα ΣΜΝ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας κατά το χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2014, η εποχική διακύμανση στις νέες διαγνώσεις των ΣΜΝ και οι αναφορές των ασθενών σχετικά με τον αριθμό των συντρόφων, που είχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ήταν υψηλότερα το καλοκαίρι από ό,τι ήταν το χειμώνα.

Πότε θα πρέπει να εξεταστώ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

 • Θα πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου, όταν έχεις κάποιο σύμπτωμα ενδεικτικό κάποιου ΣΜΝ, όπως πληγή/έλκος στην πρωκτογεννητική περιοχή, πόνο ή καύσος κατά την ούρηση, δύσοσμες εκκρίσεις από την ουρήθρα ή τον κόλπο ή ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή όταν ο σύντροφός σου έχει διαγνωσθεί με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή έχει συμπτώματα ενδεικτικά κάποιου ΣΜΝ.
 • Όταν έχεις διαγνωσθεί με κάποια ΣΜΝ, θα πρέπει να εξεταστείς και για τα υπόλοιπα.
 • Για κάποια νοσήματα συστήνεται προληπτικός ή προγεννητικός έλεγχος, ενημερώσου από το γιατρό σου.
 • Δεν θα πρέπει να παίρνεις αγωγή χωρίς την κατάλληλη εξέταση και χωρίς οδηγίες από τον γιατρό σου.

Εάν έχω κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τι σημαίνει αυτό για τον/την σύντροφό μου;

 • Μπορεί να έχει και ο/η σύντροφός σου.
 • Ενημέρωσέ τους/τις πρόσφατους/ες σεξουαλικούς συντρόφους, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκείνοι/ες σοβαρές επιπλοκές και τον κίνδυνο να μολυνθείς εκ νέου
 • Ο γιατρός σου θα σου πει πόσο καιρό μετά τη θεραπεία, τη δική σου και του/της συντρόφου σου μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Το προφυλακτικό είναι το ασφαλέστερο μέσο που έχεις για να προστατευτείς από τον κίνδυνο να κολλήσεις κάποιο ΣΜΝ.

 • Να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική, στοματική από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια
 • Το προφυλακτικό να είναι μιας χρήσης
 • Πρόσεχε την ποιότητα και την ημερομηνία λήξης
 • Ακολούθησε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία
 • Άνοιξέ το προσεκτικά για να μην σκιστεί
 • Μη χρησιμοποιείς λιποδιαλυτά λιπαντικά, όπως η βαζελίνη, γιατί το καταστρέφουν

Πού μπορώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες:

Στην Ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τα ΣΜΝ και το επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2017, που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).Σε εγρήγορση για την ελονοσία

Στην Ελλάδα, η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονταν πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή άτομα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.
Aπό το 2009 και μετά, άρχισαν να καταγράφονται -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας από το πλασμώδιο P.vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).
Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου 2017, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα μας και κατά τη φετινή χρονιά, με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου «Σχεδίου Δράσης κατά της Ελονοσίας 2017» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τότε μέχρι σήμερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ εντατικοποίησε τις δράσεις πρόληψης και επεδίωξε συστηματικά τον παραγωγικό διάλογο και τη στενότερη συνεργασία με τις Περιφέρειες, προϋπόθεση αναγκαία για την επίτευξη του στόχου αποτροπής της διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.

Σχετικά:
Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
Περιοχές επηρεαζόμενες από την ελονοσία
Περισσότερα για την ελονοσίαΚινδυνεύουμε από την ιλαρά;

Η επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., απασχόλησε και απασχολεί και τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην κοινή γνώμη. Στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (ΕΚ) είναι <90%, η επιδημία εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο και κρούσματα της νόσου εξακολουθούν να αναφέρονται μέχρι και σήμερα, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο. Επιδημικές εξάρσεις της νόσου απασχόλησαν επίσης τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουαλία και την Ιταλία.
Όπως εξηγεί η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων ιλαράς εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού: «Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, στη χώρα μας, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης για την πρώτη δόση είναι >97%. Το ποσοστό όμως για τη δεύτερη δόση είναι <90%».
Ανατρέχοντας στα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων 20 χρόνων, διαπιστώνεται ότι μετά την επιδημία της ιλαράς, σε εθνικό επίπεδο το 1996, επιδημίες σημειώθηκαν το 2005 (119 περιπτώσεις), το 2006 (516 περιπτώσεις), το 2010 (149 περιπτώσεις) και το 2011 (40 περιπτώσεις).
«Στην πρώτη επιδημία (2005-2006), η αιτία ήταν η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων πληθυσμού (αθίγγανοι και μετανάστες), ενώ στη δεύτερη (2010-2011) τα κρούσματα αφορούσαν άτομα βουλγαρικής υπηκοότητας και σχετίζονταν πιθανά με την επιδημία ιλαράς στη Βουλγαρία» επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου. Από το 2012 έως το 2015 δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 9 σποραδικά κρούσματα, ενώ δεν δηλώθηκε κρούσμα το 2016.
«Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να κατατάσσεται στις χώρες όπου έχει διακοπεί η ενδογενής μετάδοση του ιού, όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός" λέει κατηγορηματικά η κ.Θεοδωρίδου.
Η ενίσχυση της επιτήρησης και καταγραφής της μεταβαλλόμενης επιδημιολογίας, η ανίχνευση και ο έλεγχος των ύποπτων περιστατικών, όπως επίσης ο προσδιορισμός του γονότυπου του ιού, που είναι καθοριστικός για τη διερεύνηση της αλυσίδας μετάδοσης, είναι αναγκαία κατά την κ. Θεοδωρίδου.
Πρωταρχικός στόχος για τη χώρα μας είναι η επίτευξη και διατήρηση Ε.Κ. >95% για τις 2 δόσεις του εμβολίου. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται οργανωμένες συνεχείς δράσεις για τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων πληθυσμού αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ιδιαίτερα των ατόμων που εκδηλώνουν διστακτικότητα ή και άρνηση για τα εμβόλια.

«Το όραμα της εξάλειψης της ιλαράς μπορεί να μετατίθεται χρονικά πέραν του 2020, αλλά με συντονισμένη στρατηγική μπορεί να γίνει πραγματικότητα» καταλήγει η κ. Θεοδωρίδου.

Περισσότερα για την ιλαράΤο PHILOS επεκτείνεται και στα νησιά- 395 νέες θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα «PHILOS - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Πρόκειται για μια νέα μορφή ανταπόκρισης της ελληνικής πολιτείας στην προσφυγική κρίση και βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία ενέκρινε πρόσφατα την επέκταση του PHILOS στα νησιά με σκοπό την υγειονομική κάλυψη στον τομέα του προσφυγικού έως τις 19 Ιανουαρίου 2018.Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται 395 θέσεις εργασίας, διαφόρων ειδικοτήτων με προθεσμία υποβολής αιτήσεων τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2017 και ώρα 15:00.
ΠερισσότεραΤο ΚΕΕΛΠΝΟ στη συνάντηση εργασίας «HIV στην Ελλάδα: Θεραπεία, Πρόληψη & Εξοικονόμηση Πόρων», 5 Ιουλίου.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη «Θετική Φωνή» στις 7 Ιουλίου με τίτλο «HIV στην Ελλάδα: Θεραπεία, Πρόληψη & Εξοικονόμηση Πόρων» συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Γραφείου HIV και ΣΜΝ. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για το HIV/AIDS.Σύμφωνα με τα τελευταία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφηκαν 254 νέες διαγνώσεις HIV, εκ των οποίων το 83% ήταν άνδρες, το 16% γυναίκες και το 1% διεμφυλικά άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό HIV οροθετικών ατόμων αφορά κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΜSM) ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σε χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών. Από την αρχή της επιδημίας, 9.199 άτομα έχουν λάβει αντιρετροϊκή αγωγή ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφηκαν 428 νέες ενάρξεις αγωγής.
Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά την ενημέρωση και τα προγράμματα αγωγής υγείας, η επαγρύπνηση και η αυτεπίγνωση του κινδύνου μετάδοσης της HIV λοίμωξης από τους MSM έχει μειωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τον στόχο 90-90-90 του UNAIDS, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει την υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων και των Κέντρων Αναφοράς. Σημαντική είναι άλλωστε η ορθή διαχείριση των πόρων, ώστε να διασφαλισθεί ένα αποδοτικότερο αποτέλεσμα. Η ανάγκη αναθεώρησης και επικαιροποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου για την Αντιμετώπιση του HIV/AIDS στη χώρα μας προβλήθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ ως αναπόδραστη αναγκαιότητα.

Σχετικά: Παρέμβαση ΓΓΔΥ Ι.Μπασκόζου

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, 7-8 Ιουλίου

Με ομιλία που αφορούσε τη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους Προσφυγικούς Πληθυσμούς, ο κ. Θ.Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ, Αν. Καθ. Χειρουργικής Παν/μίου Αθηνών, εκπροσώπησε τον Οργανισμό στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που έγινε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα από 7 έως και 8 Ιουλίου.
O Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι, που πραγματοποιήθηκε την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, με θέμα: «Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας- Δημοτικά Ιατρεία- ΚΕΠ Υγείας. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Ο κ. Ρόζενμπεργκ ανέδειξε μεταξύ άλλων τη σημασία της συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Tοπική Aυτοδιοίκηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας: «Η συνεργασία της επίσημης Αρχής Δημόσιας Υγείας της χώρας μας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι επιβεβλημένη σήμερα περισσότερο από ποτέ για την επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται από τις δυσμενείς συγκυρίες όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και η οικονομική στενότητα, όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ.Ρόζενμπεργκ.

 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ | Δομές / Λειτουργίες | Προκηρύξεις / Διαγωνισμοί | Προγράμματα | Χρήσιμοι Σύνδεσμοι | Επικοινωνία
Copyright (c) 2018 ΚΕΕΛΠΝΟ - Design & Development by SDC S.A.